onsdag 2 november 2016

Chiliskola

Chili finns i alla möjliga färger, former och inte minst styrkor. Vi vet ju alla hur det känns när man smakat en väldigt stark chili… Men chili är inte bara en underbar smaksättare utan det är dessutom en väldigt nyttig - de innehåller A-, B- och C-vitamin, frigör endorfiner, stärker immunförsvaret och ökar vår förbränning!

Capsaicin heter ämnet som gör chilifrukten så stark. Mest finner vi den i frön, fröfäste och mellanväggar. Capsaicin är fettlösligt och det är därför det lindrar bättre att dricka fet mjölk om det bränner i munnen.

Chilins hetta mäts i scoville, vanlig paprika har en styrka på noll scoville och starkast är Carolina Reaper på 2 200 000 scoville.

Chilli är väldigt lättoadlad och kan odlas i kruka på balkongen. Varje sommar odlar jag min egen chili, lite olika vilken sort jag väljer. Tycker det är roligt att testa olika sorter. På internet kan man hitta ett väldigt brett utbud av fröer.
 

Nora Chiles 

Nora chiles är en väldigt mild form av chili med en söt, jordliknande smak. Den är väldigt viktigt i det spanska köket och används i paella, soppor romesco sås och i chorizo.

Styrka: ca 500 scoville

 Ancho

Ancho betyder bred på spanska och den tillhör cayennegruppen. Ancho är den mörka torkade frukten av poblano. Ancho har en sammansatt smak av kaffe, kakao och torkad frukt vilket gör den användbar i såser, soppor och grytor. Den passar till vilt, nöt- och fläskkött, kyckling, kalkon och feta fiskar samt chokladdesserter.
Styrka: 1000 – 1500 scoville

Pimientos Padrones 

Liten grön frukt som har flera ”veck” i skalet. Friteras hela, med fröhus, eller steks i en panna med mycket olja och saltas. Pimientos är perfekta tilltugg till ölen och vanligt förekommande i det spanska tapasköket.
Styrka:  5000 scoville.



Jalapeño 

Den gröna jalapeñon har saftigt fruktkött och påminner om grön paprika i smaken. Den äts både grön och mogen röd, och inlagd är den ett vanligt tillbehör till exempelvis tacos. Den röda mogna jalapeñon röks och torkas också, och kallas då chipotle.
Styrka: ca 10000 scoville 

Dutch

Dutch eller Spansk peppar är namnet på den chilifrukt som nog är mest känd här hemma i sverige. Frukten är lång och smal, finns både grön och röd.  Den fullt mogna röda har svag sötma och fylligare styrka. Ursprungligen kommer spansk peppar från Indonesien. Den som finns i våra butiker är en hybrid som tillkommit i holländska växthus och därav namnet Dutch

Styrka: 10000-15000 scoville

 Cayenne

Den lilla röda chilin är vanligt förekommande i vår kryddlåda, då som torkad på burk. Skördas röd, men under mogningsprocessen finns den givetvis även i grönt. Cayenne används mycket i cajun och kreolköket. Går bra att torka och mala till pulver. Kan användas till chili con carne, wokstekning eller som het tillsats i curry.Styrka: ca 125 000 scoville
 

Piri-Piri

En liten röd/grön. Hettan kan bli enorm eftersom det är oerhört svårt att avlägsna kapcacinet (ämnet som gör chilfrukten så het) pga sin litenhet. Den säljs både färsk och torkad. Då den är mycket het bör den användas varsamt. En enda liten torkad piripiri ger lagom med hetta i en sats köttfärssås. Användning: Klassiskt i piripirisås, där den mixas med bland annat paprika, vitlök och kryddor. Passar även i marinader.Styrka: ca 300 000 scoville

Habaneros 

Den heta habaneron bör användas varsamt. Den finns både i gult, orange, rött och grönt. Habanero betyder “Havanna” och har trots sin styrka en tropisk fruktig smak som uppskattas av många. Används bla i salsa och i pickles. Dess fruktiga smak gör att den passar extra bra i rätter med till exempel mango.
Styrka: ca 350 000 scoville

                                              Carolina Reaper

Carolina Reaper har tagit Guinness World Record som världens starkaste chili. Den har tagits fram av Ed Currie som driver det amerikanska chiliföretaget PuckerButt Pepper Company. Målet var att få fram en chilisort som producerar chilis med en jämn och mycket hög hetta. Detta är eftertraktat bland krydd- och såsföretag samt även från forskare som forskar kring capsaicinets medicinska användningar.Styrka: ca 2 200 000 scoville

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...