måndag 23 oktober 2017

Örtsalt

Det gäller att ta hand om sommarens örter och bevara dem under höst och vinter. Såklart kan man göra detta på många vis, tex genom torkning eller frysning. Men min favorit är att göra ett örtsalt. Det hela är väldigt enkelt plocka massor av örter av blandat slag, hacka och torka i ugnen. Mixa med salt och du har ett perfekt örtsalt som både håller länge och smakar mycket bättre än det du köper i affären. 



Ingredienser:

ca 2 liter blandande örter (jag hade timjan, dragon, persilja, libsticka och lagerblad) · 4 vitlöksklyftor · 1/2 kg salt

Gör så här:

Skölj örterna noggrant och ryst av vattnet. Repa örterna och hacka dem grovt. Spred ut på en plåt och torka i ugnen på 50 grader och torka i ca 1 h.

Häll örterna i en mixer och mixa tillsammans med vitlöksklyftorna. Efter en stund häller du även i saltet och mixar lite till. Häll sedan upp örtsaltet på en plåt och torka i ugnen i ytterligare 30 minuter. Låt svalna och häll sedan i en glasburk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...