tisdag 2 januari 2018

Rådjursfilé med potatisrosor och björnbärssås


God fortsättning på er allesammans! Hoppas ni haft en riktigt fin jul och nyår. Nyår firade vi här hemma med våra vänner och bjöd då på Rådjursfilé med potatisrosor och björnbärssås, receptet ska ni få här.



Det är flera steg i rätten så jag ska försöka förklara det i den ordning de olika momenten bör göras. Först börjar vi med de picklade morötterna eftersom de ska ligga i lagen över natten


Picklade morötter:

3 morötter · 1-2-3 lag (1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten)

Koka ihopa lagen, låt kallna. Skala morötterna och skiva dem sedan på längden med potatissklaren. Lägg dem ligga i lagen i minst 8 timmar.

Potatisrosor:

8 medelstora potatisar · 250 g smör · 2 dl rapsolja · 1 dl riven parmesan · Salt & peppar

Skiva potatisen tunt med mandolin.
Koka dem lätt i en blandning av smör & olja, ca 5 minuter. De ska inte bli helt genomkokta utan vara lite al dente. Låt dem svalna av.

Lägg potatisskivorna lite omlott i en lång rad, ca 35 cm lång. Salta & peppra på dem och strö över lite parmesan. Rulla sedan försiktigt ihopa raden och sätt den sedan i en muffinsplåt. Det går åt ca 1 potatis/ros. Hit kan du förbereda dagen innan, förvara dem då med plast över i kylen.

Gratinera i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter så att potatisen får lite färg.
Lyft försiktigt upp potatisrosen och placera den på en tallrik.

Björnbärssås:

1 rödlök · 1 morot · 1 vitlöksklyfta · 1 chili · 1 klick smör · 2-3 dl rött vin · 100 g frysta björnbär · 2 dl vatten · 2 msk koncentrerad kalvbuljong · 1 msk koncentrerad viltbuljong · 0,5 dl balsamvinäger · 1 liten knippe färsk timjan · 3 msk björnbärsmarmelad · maizena · 2 msk smör

Grovhacka lök och morot, fräs dem i smöret tillsammans med vitlöken och chilin.
Slå på vin, vatten, buljong, balsamvinäger och timjan, koka till dess att hälften av vätskan återstår.
Sila och häll tillbaka till en ren kastrull.
Tillsätt marmelad och björnbär, smaka av och justera vid behov.
Gör såsen något tjockare vid behov med maizenamjöl.
Före servering, blanka av såsen med smör.

Grönsaker:

8 små gulbetor · 1 nät brysselkål · 1 pkt sojabönor · Solrosskott

Koka grönsakerna al dente

Rådjursfile:

600-800 g rådjursfilé · Salt & Peppar · smör

Bryn rådjursfilen i riktligt med smör, salta & peppra på filén. Lägg i en ugnsfast form och efterstek i 175 g varm ugn till en innertemperatur på 50 grader. Ta ut och låt dem vila ca 15 minuter under lite alufolie.


Uppläggning:

Lägg lite av såsen på tallriken i en snygg halvcirkel. 
Lägg gulbeta och brysselkål i en rad och låt moroten slingra sig mellan dem. Strö över sojabönor, några björnbär och solrosskott. Lägg Potatisrosen vid ena sidan och skiva sedan upp rådjursfilen och lägg3-4 skivor på varje tallrik.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...