lördag 17 juni 2017

Bästa pizzadegen


Här får ni mitt bästa recept på pizzadeg. Allra bäst blir den om du gör den dagen innan och låter den jäsa i kylen. Det mjöl som ger allra frasigaste botten är Ramlösa Karns Tipo ”OO” på vårvetemjöl. Men om du inte får tag på det så fungerar det även med vetemjöl special. Degen räcker till 4 runda pizzor eller 2 rektangulära bakplåtsstora pizzor.


Pizzadeg 4 personer:

· 800g Ramlösa Kvarn Tipo "00" (alt. Vetemjöl special) · 5 g färsk jäst · 420 g vatten · 15 g salt · 15 g Jungfru olivolja

Gör så här:
1. Lägg Ramlösa Kvarn Tipo "00" Vårvetemjöl i en assistent med degkrok.
2. Rör ut jästen i lite av vatten och häll det sedan över mjölet
3. Häll långsamt ner vattnet i mjölet (mjölet skall absorbera så mycket vatten som möjligt, vilket ger krispigare kanter). Kör på lägsta hastighet i 5 minuter.
4. Efter 5 min, blanda i saltet fortsätt köra på lägsta hastighet i ca 5 minuter.
5. Häll i olivoljan och dubbla hastigheten på köksassistenten. Kör i denna hastighet i ytterligare 5 minuter. Totalt 15 minuter.
6. Lägg upp degen på bakbord, gnid in degen med olivolja så den inte torkar. Låt vila i 20 min i normal rumstemperatur.
7. Dela därefter upp degen i fyra bitar och rulla/rundriv dem.
8. Skall pizzan ätas samma dag behöver de jäsa i 4-5 timmar i rumstemperatur. Annars, låt dem vila 1-2 timmar i rumstemperatur. Täck väl med plastfilm. Ställ i kylen för långsam mognad. 24h innan användning.
9. Ta ut degen och låt den bli rumsvarm igen. Baka ut pizzan i önskad form. Vill du ha tips på hur du bakar ut pizzan som en pizzabagare så de det här klippet.

Testa gärna dessa fyllningar:
Päronpizza med Chèvre: Pizza bianco con formaggio chèvre
Vit Pizza med Sparris: Pizza bianco agli asparagi
Salamipizza: Pizza al Salame

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...